Toelichting benefietconcert

De gehele opbrengst van het concert komt ten bate van Stichting Zikomo.

Stichting Zikomo is opgericht op 10 november 2003. Doel van de Stichting is het financieel ondersteunen van kleinschalige projecten in Malawi; het voorzien in de meest dringende, vaak dagelijkse behoeften van mensen, zoals voedsel, schoolgeld, medicijnen, zaaigoed en kunstmest. Twee van de bestuursleden van de Stichting hebben bij de zusters van “Onze Lieve Vrouwe” in Malawi gewoond en gewerkt. Met die zusters onderhouden zij contact en zij beoordelen, telkens in overleg met de Stichting, waaraan giften op dat moment het beste besteed kunnen worden. De giften komen zo rechtstreeks bij de bevolking in Malawi terecht. De naam van de Stichting, „Zikomo‟, betekent „bedankt‟ in Malawi.

Actie inzamelen schoolgeld

Stichting Zikomo heeft een nieuwe actie op touw gezet, dankzij de komst van het nieuwe bestuurslid Angela Reus (23) die afgelopen tijd in Malawi is geweest. Bij het ziekenhuis in Bangula heeft zij ruim 2 maanden vrijwilligerswerk gedaan. Daar heeft zij gezien dat er weinig medisch personeel is, waardoor niet de zorg wordt verleend die er zou moeten worden gegeven. In het land is een groot tekort aan medisch personeel. Er lopen verschillende medewerkers in het ziekenhuis die nu andere werkzaamheden doen, maar heel erg graag willen leren voor arts, verpleegkundige of arts-assistent. Daarom heeft stichting Zikomo besloten geld in te zamelen om een aantal van deze medewerkers te steunen bij hun studie. Ze krijgen dan een contract met het ziekenhuis, zodat ze in hun vakanties, tijdens hun stages en—zodra ze hun diploma hebben - gaan werken in het ziekenhuis van Bangula, zodat de arme bevolking betere medische zorg krijgt. Als ze hun diploma gehaald hebben, betalen zij een deel van het schoolgeld terug, wat gebruikt wordt voor het schoolgeld voor andere medewerkers.

Één van deze medewerkers is Peter (24). Hij woont samen met zijn vrouw en zoontje van bijna 1 in een huisje zonder elektriciteit en water vlakbij de markt. Hij werkt nu als schoonmaker in het ziekenhuis, maar zijn droom is om verpleegkundige te worden. Hij is vastberaden dit te worden, maar kan op dit moment het niet waarmaken omdat hij het geld niet heeft. In Malawi is het heel normaal om te gaan studeren als men al een gezin heeft. De vrouw en kinderen gaan dan tijdelijk naar de ouders. Bij elke studie in Malawi wonen de studenten op een campus naast de school. Onderdak en voedsel is inbegrepen in het schoolgeld. Peter (24): “Ik ben Peter Lapozo en kom uit Malawi. Ik kom uit een familie van 6 kinderen, 4 meisjes en 2 jongens. Ik ben de laatst geborene. Het is mijn doel om een verpleegkundige en vroedvrouw te worden in de toekomst. Ik wil mijn vaardigheden gebruiken om de arme mensen die in Kalemba Community Hospital komen te helpen. Dit is nog niet gelukt, omdat mijn ouders geen geld hebben om mijn schoolgeld te betalen. Ik wil iedereen bedanken die mij probeert te helpen mijn doel te bereiken.”

Een andere medewerker is Mude (20). Zij woont alleen in een huisje op het ziekenhuisterrein, zonder elektriciteit en water. Haar moeder en zusjes wonen in een ander deel van Malawi. Mude is een aantal jaren terug met haar vader in Bangula gekomen, omdat hij hier werk kon krijgen. Helaas is haar vader overleden. Ze werkt nu in de apotheek waar ze medicijnen uitreikt aan patiënten, hier is geen vervolg opleiding voor nodig. Mude wil heel graag verder leren om clinical officer (een soort arts) te worden, dit is vanwege geldtekort helaas niet mogelijk. Toch is ze vastbesloten dat het haar gaat lukken, al weet ze nu nog niet hoe.
Mude (20): “Hallo, ik ben een meisje uit Malawi en ik werk in het Kalemba Community Hospital als een apothekersassistente. Ik wil graag arts worden om levens te redden van mensen uit mijn land. Ik zou heel erg blij zijn als jullie me willen helpen. “

Er lopen in Bangula nog veel meer mensen als Peter en Mude rond, maar helaas kan niet iedereen tegelijk geholpen worden. Sinds oktober 2010 worden Peter en Mude geholpen bij hun studie, er is echter nog niet voldoende geld om de studie voor 3 jaar te bekostigen. Wilt u Peter, Mude en Bangula helpen? Stort dan u donatie op rekening 3442.33.898 te Hoorn TNV Stichting Zikomo onder vermelding van “Schoolgeld”. De stichting Zikomo houdt zijn donateurs via de website (www.stichtingzikomo.nl) en een halfjaarlijkse nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen rond het plan. Als de medewerkers naar school gaan zullen hun studieresultaten en een per-soonlijke boodschap ook daarbij horen. Zo blijft u goed op de hoogte hoe uw geld gebruikt wordt.

Resultaat Benefietconcert

Op 5 februari was het dan zo ver, het benefietconcert van pianist Tjako van Schie in Nieuwleusen. De gehele opbrengst was voor stichting zikomo, wat een geweldig initiatief! De opkomst was erg hoog, onder andere familie, vrienden en alle leden van stichting zikomo, maar daarnaast nog vele anderen. De avond begon met een korte uitleg over stichting zikomo, waarna Tjako begon te spelen. Bij elk stuk wat hij speelde was een korte introductie, wat het erg interessant maakte. Tjako speelde prachtig (ook voor de leken onder ons) en de avond was een groot succes! Er is uiteindelijk een bedrag van ruim 1100 euro opgehaald!! Tjako, super bedankt voor het mooie concert en de geweldige opbrengst!

Bij deze nog een korte reactie van Tjako:

Het was voor mij een plezier om mijn benefietconcert voor jullie mooie stichting te mogen en kunnen spelen in Nieuwleusen. De belangstelling in mijn woonplaats was overweldigend groot, en spelen voor een volle zaal is altijd leuk. Maar wat belangrijker is: de opbrengst was boven verwachting hoog, en ik hoop dat de Stichting Zikomo met het geld weer veel goed werk in

Malawi kan doen! Misschien organiseer ik volgend jaar weer een dergelijk evenement! Succes met Zikomo!

Tjako van Schie, pianist