Actie inzamelen schoolgeld

Stichting Zikomo heeft een nieuwe actie op touw gezet, dit met de komst van het nieuwe bestuurslid Angela Reus (23) die afgelopen tijd in Malawi is geweest. Bij het ziekenhuis in Bangula heeft zij ruim 2 maanden vrijwilligerswerk gedaan. Daar heeft zij gezien dat er weinig medisch personeel is, waardoor niet de zorg wordt verleend die er zou moeten worden gegeven. In het land is een groot tekort aan medisch personeel. Tot dit jaar steunde de overheid medische studies, maar vanwege geldgebrek zijn ze hier mee gestopt. Dit maakt het voor de inwoners uit Malawi vrijwel onmogelijk om een medische studie te beginnen, aangezien zij van een minimum per maand moeten rondkomen en een studie erg duur is. Er lopen verschillende medewerkers in het ziekenhuis die nu andere werkzaamheden doen, maar heel erg graag willen leren voor arts, verpleegkundige of arts assistent. Daarom heeft stichting Zikomo besloten geld in te zamelen om een aantal van deze medewerkers te steunen bij hun studie. Ze krijgen dan een contract met het ziekenhuis, zodat ze in hun vakanties, tijdens hun stages en als ze hun diploma hebben gaan werken in het ziekenhuis van Bangula, zodat de arme bevolking betere medische zorg krijgt. Als ze hun diploma gehaald hebben betalen zij een deel van het schoolgeld terug, wat gebruikt wordt voor het schoolgeld voor andere medewerkers.

Één van deze medewerkers is Peter (24). Hij woont samen met zijn vrouw en zoontje van bijna 1 in een huisje zonder elektriciteit en water vlakbij de markt. Hij werkt nu als schoonmaker in het ziekenhuis, maar zijn droom is om verpleegkundige te worden. Hij is vastberaden dit te worden, maar kan op dit moment het niet waarmaken omdat hij het geld niet heeft. In Malawi is het heel normaal om te gaan studeren als men al een gezin heeft. De vrouw en kinderen gaan dan tijdelijk naar de ouders. Bij elke studie in Malawi wonen de studenten op een campus naast de school. Onderdak en voedsel is inbegrepen in het schoolgeld. Voor de mensen in Nederland heeft Peter wat geschreven:

Peter (24): Ik ben Peter Lapozo en kom uit Malawi. Ik kom uit een familie van 6 kinderen, 4 meisjes en 2 jongens. Ik ben de laatst geborene. Het is mijn doel om een verpleegkundige en vroedvrouw te worden in de toekomst. Ik wil mijn vaardigheden gebruiken om de arme mensen die in Kalemba Community Hospital komen te helpen. Dit is nog niet gelukt, omdat mijn ouders geen geld hebben om mijn schoolgeld te betalen. Ik wil iedereen bedanken die mij probeert te helpen mijn doel te bereiken.

'Peter met zijn vrouw en kind voor zijn huis'.

‘Mude in de apotheek van het ziekenhuis'.

Een andere medewerker is Mude (20). Zij woont alleen in een huisje op het ziekenhuis terrein, zonder elektriciteit en water. Haar moeder en zusjes wonen in een ander deel van Malawi. Mude is een aantal jaren terug met haar vader in Bangula gekomen, omdat hij hier werk kon krijgen. Helaas is haar vader overleden. Ze werkt nu in de apotheek waar ze medicijnen uitreikt aan patiënten, hier is geen vervolg opleiding voor nodig. Mude wil heel graag verder leren om clinical officer (een soort arts) te worden, dit is vanwege geldtekort helaas niet mogelijk. Toch is ze vastbesloten dat het haar gaat lukken, al weet ze nu nog niet hoe. Voor de mensen in Nederland heeft Mude wat geschreven:

Mude (20): Hallo, ik ben een meisje uit Malawi en ik werk in het Kalemba Community Hospital als een apothekersassistente. Ik wil graag arts worden om levens te redden van mensen uit mijn land. Ik zou heel erg blij zijn als jullie me willen helpen.

Er lopen in Bangula nog veel meer mensen als Peter en Mude rond, maar helaas kan niet iedereen tegelijk geholpen worden. Afhankelijk van hoeveel geld er wordt ingezameld gaat stichting Zikomo vanaf januari 2011 (het nieuwe schooljaar begint dan) Peter, Mude en eventueel andere medewerkers helpen bij hun studie, zodat niet alleen zij een toekomst krijgen, maar ook de mensen uit Bangula een betere kans krijgen. Wilt u Peter, Mude en Bangula helpen? Stort dan u donatie op rekening 3442.33.898 te Hoorn TNV Stichting Zikomo onder vermelding van Schoolgeld.

Ieder half jaar houdt stichting Zikomo zijn donateurs via de website en de nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen rond het plan. Als de medewerkers naar school gaan zullen hun studieresultaten en een persoonlijke boodschap ook daarbij horen. Zo blijft u goed op de hoogte hoe uw geld gebruikt wordt.