Nieuwsbrief juli 2022
 
zikomo logo

In deze nieuwsbrief informatie over cycloon Ana die Malawi in januari trof, actuele nieuwsberichten uit Malawi en natuurlijk informatie over de besteding van de giften.

* Cycloon Ana

Eind januari was in Malawi sprake van een nationale ramp toen het land werd getroffen door cycloon Ana. We werden via Whatsapp door Zr. Elizabeth van de situatie op de hoogte gehouden. Veel mensen raakten dakloos vanwege de harde regens, wind en omdat rivieren buiten hun oevers traden. De elektriciteit viel uit, gewassen en wegen spoelden weg, bomen vielen om enzovoorts. In Bangula (in het zuiden) raakten veel gezinnen hun bezittingen kwijt. Zij werden in kampen ondergebracht. Zonder elektriciteit konden patiënten in Bangula niet worden geopereerd. Patiënten overbrengen naar een ander ziekenhuis was onmogelijk vanwege kapotte wegen en overal water. Vervolgens brak, vanwege slechte sanitaire voorzieningen, cholera uit. Stichting Zikomo heeft, mede dankzij extra donaties, zo snel mogelijk geld naar de zusters overgemaakt om slachtoffers te kunnen helpen.

* Gerrit vertelt over Malawi...Malawi in het nieuws

Hieronder twee artikelen over recente gebeurtenissen in Malawi:

Uit de Nyasa Times of Malawi van 20 juni 2022:
Malawi is één van de eerste vijf Afrikaanse landen, die profiteren van het Pfizer Akkoord voor een gezondere wereld. Andere landen die ook meedoen in deze overeenkomst zijn Rwanda, Senegal, Ghana en Oeganda. In dit akkoord stelt Pfizer (medicijnenleverancier) huidige – en toekomstige anti-Covid medicijnen en vaccins beschikbaar voor 45 arme landen over de gehele wereld. Tegen kostprijs kunnen hiervan zo’n 1,2 biljoen mensen profiteren. De president van Malawi, Dr. Chakwere, prijst dit partnership en hoopt dat op deze wijze meer wereldproblemen worden aangepakt.

Malawi is een vreedzaam land, geen spectaculaire gebeurtenissen en dientengevolge weinig in het nieuws. Nu ik probeerde wat informatie voor de nieuwsbrief bij elkaar te scharrelen, komt tot mijn verbazing in het 8 uurjournaal van 21 juni 2022 een item over Malawi. Hierin wordt verhaald hoe ook Malawi als vreedzaam land populair is voor vluchtelingen uit omringende landen, o.a. uit Congo. Deze groep vluchtelingen wordt door de NHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, financieel gesteund met een uitkering van 7 dollar per maand. Dat is minder dan voorheen, omdat de gelden o.a. vanwege Oekraïne over meerdere vluchtelingen moet worden verdeeld. En vanwege de inflatie en de stijgende voedselprijzen kun je steeds minder kopen voor die 7 dollar per maand. De aandacht voor Oekraïne heeft de betrokkenheid voor andere probleemgebieden in de wereld helaas doen verslappen.

Tot slot nog Malawi googelen: 23 januari een piek met 1074 nieuwe coronapatiënten, 1 maart 63, 1 juni 14, 24 juli 801, 2 september 80 en 11 december 59. Dus rond midzomer (januari) en rond midwinter (juli) zijn de meeste besmettingen. Zr. Elizabeth liet ons onlangs weten: ‘The number of new cases for Covid - 19 has started to rise again and there is fear that the condition will get worse because many did not receive the vaccines.’ Verder gaf ze aan dat de prijzen van zo ongeveer alles flink omhooggaan en dat de Malawian Kwacha aan waarde verliest. De zusters maken zich zorgen over de situatie.

 

   

* Nieuws uit Malawi/bestedingen

We ontvingen op de valreep voor uitgifte van deze nieuwsbrief een financieel rapport van de zusters van het afgelopen jaar (juli 2021 tot juni 2022). In het jaarlijkse rapport krijgen we een overzicht van de uitgaven en de balans van het geld wat nog gereserveerd is voor bepaalde zaken. Door deze rapporten krijgen we inzicht in de bestedingen en zien we dat de zusters heel nauwkeurig omspringen met elke euro die vanuit stichting Zikomo gedoneerd wordt! Het afgelopen jaar zijn de bestedingen weer op goede plekken uitgegeven. Een deel aan de verpleegkundeopleiding van één van de kinderen van het Jacaranda weeshuis: Angella. Ze is bezig met haar laatste jaar van de opleiding, haar diploma is in zicht! Een deel is besteed aan het repareren van de ambulance en onderhoud van de gebouwen van het ziekenhuis en weeshuis (zoals in de vorige nieuwsbrief ook vermeld is). Ook zijn er beschermende materialen aangeschaft voor de Covid 19 pandemie en is er voedsel uitgedeeld aan Covid 19 patiënten.
Als laatste is een groot deel van de bestedingen uitgegeven en gereserveerd voor de allerarmsten en slachtoffers van de overstromingen afgelopen januari. De zusters werken hierbij hand in hand met de dorpshoofden (chiefs). De chiefs brengen de slachtoffers en armste mensen uit het dorp een kaart van de zusters waarop ze aan kunnen geven wat ze nodig hebben. De zusters gaan vervolgens hiervan pakketten maken en brengen dit naar de dorpen, waar de chiefs er weer voor zorgen dat de pakketten bij de juiste mensen komen. De pakketten bestaan uit voedsel en spullen om de huizen (o.a. keukens en toiletten) te repareren.

We zijn erg dankbaar voor de donaties en dat wij als stichting Zikomo zo kunnen bijdragen om de hulp ook echt op de plek te kunnen geven, waar deze het hardste nodig is!Wij wensen u een mooie zomer!         

‘A little help is better than a lot of pity’. ZIKOMO!

Geeske Ruitenberg   (voorzitter) (0228-568099)
Gerrit Schuijtemaker (secretaris) (0229-553075)
Gré Singer  (penningmeester) (0229-758206)
Angela Reus (PR) (06-44821206)

website: https://www.stichtingzikomo.nl
https://www.facebook.com/StichtingZikomo

i
Kerkebuurt 137, 1647 MD Berkhout, stichtingzikomo@hotmail.com
Rekeningnummer (IBAN) NL35 RABO 0344 2338 98, Kvk nr.: 37.10.93.89