Nieuwsbrief december 2012
 
zikomo logo

Dit is de laatste nieuwsbrief van 2012. In deze nieuwsbrief vertelt Gerrit weer recente wetenswaardigheden over Malawi, houden wij u op de hoogte van onze activiteiten en natuurlijk ook van de besteding van de giften.

* Gerrit vertelt: nieuws uit Malawi
Recent nieuws overgenomen uit een Malawiaanse krant, de Nyasa Times

Voedseluitdeling veroorzaakt chaos in sloppenwijk

Boze mensen in een sloppenwijk van Blantyre hebben stoelen verbrand, die eerder op de dag bij een politieke bijeenkomst met President Banda gebruikt waren. De bewoners protesteerden in het bijzonder tegen de partijbonzen, die niet in staat bleken de maïs, die de president daar had gedoneerd vanwege het voedseltekort, uit te delen. Zij vroegen zich af waarom dat zo lang duurde. Daarna greep de politie in. De bewoners klaagden over het te harde en ongecontroleerde optreden van de politie. De politie ontkent dat er betogers gewond zijn geraakt en heeft  toegezegd de zaak te onderzoeken. Ook zal gekeken worden hoeveel stoelen er zijn verbrand. Critici beweren dat de president de partijbonzen bevoordeelt bij het uitdelen in plaats van het aan de armen te geven.

19% van de zwangere vrouwen in Malawi is HIV positief

Volgens gezondheidsdeskundigen is in de klinieken geconstateerd dat rond de 19% van de zwangere vrouwen HIV positief is en dat maar 8% van de HIV kinderen medicijnen gebruikt. Dokters melden dat de meeste kinderen een grote kans lopen het virus te krijgen van hun moeder, omdat de moeders zich onvoldoende laten testen en - indien HIV positief bevonden- de benodigde medicijnen gebruiken. Of zoals Dr. Queen Dube het verwoordt: “Als we vrouwen zelfstandiger kunnen maken, zullen meer HIV besmette vrouwen  zoeken naar een behandeling en ook hun partners vragen behandeling te zoeken.” Heel vaak is gebrek aan kennis, de cultuur en gebrek aan geld de oorzaak van het niet laten  onderzoeken of niet behandelen.

* Activiteiten
                                                                                           
Zusters ontmoet in Bussum

Op maandag 30 juli zijn Gerrit, Nel en Angela naar Bussum gegaan om een aantal zusters te ontmoeten die uit Malawi over waren voor een training. Het waren drie junior zusters die meer wilden leren over de geschiedenis van de zusterorganisatie. We zijn met de zusters naar Bussum geweest en hebben in de stad wat gedronken en gekletst over van alles en nog wat. Ze vonden het erg leuk om Nederland te zien, maar misten Malawi wel. Het was vooral erg koud voor ze hier. Het was goed om te horen over de verschillen tussen Malawi en Nederland en vooral erg gezellig.

Op 23 augustus 2012 is Pit Madiba van der Voort geboren, zoon van Marije en Sjors (en kleinzoon van Gerrit en Nel). We lezen onderaan het geboortekaartje: “Pit heeft al heel veel mooie spullen, wilt u wat geven www.stichtingzikomo.nl.” Zikomo zegt veel dank toe aan Pit en zijn ouders!

Op 13 oktober stonden we tijdens wereldvoedseldag weer met een kraam op de markt die werd georganiseerd door COS Drechterland.  Het was een gezellige dag. Diverse kinderen hebben, met behulp van Nel, op Afrikaanse wijze pindakaas gemaakt.

Optreden Hilga van Schie
U bent van harte uitgenodigd voor een komende activiteit! Op 19 januari 2013 zal Hilga van Schie (de schoonmoeder van Angela) een benefietconcert geven waarvan de gehele opbrengst naar Stichting Zikomo gaat. Het optreden is een combinatie van pianospel afgewisseld met de voordracht van gedichten door Klaske Bakker. De locatie is de Maranathakerk in Nieuwleusen en het optreden start om 19.30 uur. Het adres is Burgemeester van der Grondenstraat 73, 7711 HS in Nieuwleusen. Toegang: € 10,-.

Angela, drie zusters en Nel in Bussum


]

Pinda's stampen tijdens Wereldvoedseldag

* Voortgang schoolgeldproject/ besteding

Helaas hebben we de mededeling gekregen dat één van de studenten, Mude, (tijdelijk) gestopt is met de verpleegkundeopleiding. De reden is gelukkig wel leuk, ze heeft een baby gekregen. Het hebben van telefonisch of schriftelijk contact is in Malawi lastiger dan hier, daarom hebben we nog geen duidelijkheid wanneer ze haar opleiding weer kan voortzetten. Hopelijk horen we dit snel!
Met Peter gaat het goed, hij is druk bezig met het afronden van zijn tweede studiejaar. We hopen daar snel de cijfers en resultaten van te krijgen. Dit zal waarschijnlijk in de volgende nieuwsbrief komen. Hij kan binnenkort beginnen aan zijn derde en laatste jaar!

Voor de kleuterschool, waarover we in de vorige nieuwsbrief vertelden, zijn stoelen, tafels en is spelmateriaal gekocht.

Het ziekenhuis is voorzien van medicijnen.
Verder zullen lekkages in het hostel van de Stella Maris Secondary school worden verholpen. De lekkages waren dusdanig, dat de wanden bijna zijn ingestort.
Ook is er afgelopen jaar hulp geboden aan overstromingsslachtoffers en voedselhulp blijft steeds noodzakelijk.

SAM_1150
Blinde en slechtziende meisjes van Stella Maris Secondary school

Verder komen we in actie voor een groep blinde (8) en zeer slechtziende (3) meisjes van de Stella Maris Secondary school. Zij hebben hun eigen lokaal, omdat zij vanwege hun handicap speciale aandacht behoeven. Bij dit lokaal is echter geen toilet aanwezig. De meisjes moeten dus, onder begeleiding, naar de ver weg gelegen algemene toiletten. Eén van de meisjes is doof-blind. Zoals u op de foto kunt zien, zijn vier meisjes albino. Dit betekent dat zij geen pigment aanmaken. Daardoor beschadigt het UV-licht van de zon hun netvlies en huid. Een groot probleem in een zonnig land zoals Malawi. Doordat zij er heel anders uit zien, worden zij bovendien vaak gediscrimineerd. Er wordt (uit onwetendheid) wel gedacht dat zij ongeluk brengen of juist speciale krachten bezitten. Om die reden zijn albino’s in Afrika soms zelfs vermoord. Met uw steun kan voor deze groep kwetsbare meisjes een eigen toilet worden gebouwd.

Wie wil, zoekt een mogelijkheid
Wie niet wil, zoekt een reden.

Met uw steun, gaan we in 2013 verder. Zikomo kwambiri (veel dank).
Wij wensen u prettige kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2013!

Geeske Ruitenberg   (voorzitter) (0228-568099)
Gerrit Schuijtemaker (secretaris) (0229-553075)
Gré Zielman-Singer  (penningmeester) (0229-758206)
Angela Reus (PR) (06-44081517)

website: www.stichtingzikomo.nl

Nieuwsbrief: Wilt u de nieuwsbrief van Zikomo voortaan digitaal ontvangen in plaats van per post? Stuur dan een e-mail naar stichtingzikomo@hotmail.com. Dit bespaart ons kosten.

i
Kerkebuurt 137, 1647 MD Berkhout, stichtingzikomo@hotmail.com
Rekeningnummer (IBAN) NL35 RABO 0344 2338 98, Kvk nr.:37.10.93.89