Nieuwsbrief december 2009
 
zikomo logo

Hierbij ontvangt u alweer de laatste nieuwsbrief van 2009 van Stichting Zikomo. In deze brief met name actueel nieuws uit Malawi van Angela Reus die na een verblijf van twee maanden bij de zusters in Malawi onlangs is teruggekeerd.

* Angela in Malawi
Zoals in de vorige nieuwsbrief al is vermeld, is Angela Reus uit Hoogkarspel als verpleegster aan de slag gegaan in het ziekenhuis van de zusters in Bangula. Vlak voor de kerst is zij weer thuis gekomen. Hieronder kunt u lezen over haar ervaringen:

Hallo vrienden van Stichting Zikomo,
Ik ben Angela Reus, 22 jaar uit Hoogkarspel en ben op dit moment in Bangula, om (ruim) 2 maanden vrijwilligerswerk te doen in het ziekenhuis van de zusters van sisters of our lady. Het is op dit moment “hot season” en een groot verschil met Nederland! In Malawi zijn 3 seizoenen, hot , cold & rain season. Sommige jaren duurt hot season wel 4/5 maanden en is het erg droog. De temperatuur is gemiddeld 40 tot 50 graden en het regent niet. Tijdens zo’n periode lijden veel mensen honger, want door de droogte en hitte groeien er bijna geen gewassen. Gelukkig is dit jaar de regen vroeg en valt het mee met de hitte en dus ook met de honger. Maar sommige dagen is het toch wel rond de 45/50 graden (in de schaduw), dus op die dagen is het erg heet!

i Voordat ik hier heen kwam las ik veel verhalen over hoe het leven in een land als Malawi is, ook op tv zag ik regelmatig programma’s daarover. Je weet dat het leven compleet anders is en dat wij het in een land als Nederland heel erg goed hebben, maar soms is dat leven zo normaal dat je er niet bij stil staat. Daarom wilde ik graag zelf mee maken hoe het eraan toe gaat in een land als Malawi en koos ik om dat te ervaren tijdens werken in het ziekenhuis. Ik ben zelf net afgestuurd voor verpleegkundige, dus daarom leek het ziekenhuis een goede optie. Ik kan zeggen dat nu ik hier anderhalve maand ben, ik echt het gevoel heb gekregen, dat het leven inderdaad compleet anders is. Vrijwel de meeste mensen zijn erg arm en leven in hutjes zonder water of electriciteit.     

Mijn werk in het ziekenhuis is voornamelijk administratief en in de apotheek, maar de patiënten worden iedere ochtend in het ochtendrapport besproken, dus op die manier weet ik wat er in het ziekenhuis speelt. Ik vind het niet erg dat ik niet als verpleegkundige hier werk, want door de andere ziektes en andere taken van verpleegkundige hier in vergelijking met Nederland ben ik niet gekwalificeerd om hier als verpleegkundige te werken. Verpleegkundigen in Malawi doen alles, van bevallingen, tot medicijnen uitschrijven, diagnosen stellen etc.

‘Consultatiebureau’. Moeders krijgen gezondheidsvoorlichting en de kinderen onder de vijf jaar worden gemeten en gewogen.

Wel ben ik regelmatig in het ziekenhuis en op de verschillende afdelingen te vinden, om te kijken hoe het er hier aan toe gaat en dat is ook een groot verschil met de gezondheidszorg in Nederland. In het ziekenhuis is de hygiëne erg slecht. De patiënten liggen bijvoorbeeld op oude matrassen, die van schuim zijn, van stof of van een soort stof als juten zakken. Op de verpleegafdeling en in het gebouw waar de bevallingen plaatsvinden is geen ventilator of air conditioning, dus het is erg heet. Als je op zo’n afdeling komt ruik je urine en zweet. De patiënten liggen allemaal op dezelfde zaal, kinderen en volwassenen bij elkaar. Er is alleen een onderscheid in mannen en vrouwen, omdat dat zo hoort in Malawi.

In het ziekenhuis gaan veel mensen dood aan malaria, longontsteking en ondervoeding, waaronder veel kinderen. Soms hebben de mensen geen geld om naar het ziekenhuis te komen of heeft het ziekenhuis  niet de mogelijkheden om iemand in leven te houden. Dat is wel confronterend.
Maar wat tegelijkertijd wel op valt is dat de mensen uit Malawi blij en gelukkig zijn met wat ze hebben. Als je bij iemand op bezoek gaat, zijn ze erg gastvrij en geven ze eten, terwijl dat dan betekent dat ze zelf niks hebben.
Ik zie met eigen ogen dat stichting Zikomo goed werk doet, zo hebben ze voor het ziekenhuis al verschillende dingen gedaan, zoals nieuwe banden voor de ambulance en een nieuw gebouw voor hiv/aids patienten. Met geld dat ik voor dat ik weg ging heb ingezameld (900 euro) heb ik 29 nieuwe matrassen en kussens gekocht. De matrassen zijn van plastic, zodat ze gemakkelijk kunnen worden schoon gemaakt, wat veel hygiënischer is.

Ik wil iedereen die stichting Zikomo steunt en die mij heeft geholpen bij het inzamelen van geld  bedanken en jullie laten weten dat het geld erg goed wordt besteed! Omdat de donaties rechtstreeks naar de nonnen gaan en die elke aankoop verantwoorden, wordt er geen geld gebruikt voor organisatie o.i.d. wat je soms bij grote organisaties wel hebt. Dus nogmaals bedankt, ook namens de medewerkers van het ziekenhuis en de nonnen.

Groetjes Angela
i

Angela (uiterst links) met hiv patiënten en medewerkers van het ziekenhuis voor het nieuwe gebouw voor hiv/aids patiënten, dat is gesponsord door Stichting Zikomo.

* Activiteiten/besteding
Hierboven heeft u kunnen lezen over de aankoop van matrassen en kussens voor het ziekenhuis waarmee de patiënten en het personeel zeer blij zijn. Verder is er onder andere weer schoolgeld betaald voor de middelbare scholieren uit Bangula die we permanent ondersteunen.
Wat de activiteiten betreft hadden we op 14 september een gezellige avond bij de Vrouwen van NU in Schellinkhout waar we over de stichting en het leven in Malawi hebben verteld en een film over Malawi hebben vertoond (opbrengst bijna € 200,-). 12 september heeft de Rabofietssponsortocht, met dank aan André, Anneke, John, Graham, Cathleen, Brendan, Cees-Jan, Laura en Frank € 250,- opgeleverd voor de stichting en op 17 oktober hebben we weer met een kraam op de door COS Drechterland georganiseerde markt gestaan.

Meer informatie volgt in de eerste nieuwsbrief van 2010, die in juni verschijnt.               
Dank voor uw steun in 2009! De hulp in Malawi was en is hard nodig.
Zikomo kwambiri (veel dank)!

Geeske Ruitenberg   (voorzitter) (0228-568099)
Gerrit Schuijtemaker (secretaris) (0229-553075)
Gré Zielman-Singer  (penningmeester) (0229-758206)

website: www.stichtingzikomo.nl

Nieuwsbrief: Wilt u de nieuwsbrief van Zikomo voortaan digitaal ontvangen in plaats van per post? Stuur dan een e-mail naar stichtingzikomo@hotmail.com. Dit bespaart ons kosten.

i
Kerkebuurt 137, 1647 MD Berkhout, stichtingzikomo@hotmail.com
Rekeningnummer (IBAN) NL35 RABO 0344 2338 98, Kvk nr.:37.10.93.89