Nieuwsbrief Juni 2011  
   
zikomo logo

In deze nieuwsbrief leest u enkele artikelen uit een krant uit Malawi; wordt u ‘bijgepraat’ over onze activiteiten en treft u informatie over de besteding van de giften.  

* Uit de Nyasa Times

Gerrit heeft de Malawische krant Nyasa Times gelezen en daaruit voor u enkele berichten geselecteerd, met name over gezondheidszorg:

 

Een ondervoed kindje in Bangula

Malawi’s plannen om ondervoeding op te heffen uitgesteld
De Malawiaanse overheid moet langer wachten om hun ambitieuze plannen om ondervoeding in under five klinieken aan te pakken. De overheid had plannen om de voedingssituatie en gezondheid van under five kinderen in deze klinieken te verbeteren. De gezondheidsverbetering o.a. door toevoeging van vitamine A aan suiker. Helaas moeten deze plannen in de ijskast. Gepubliceerd 23 mei 2011

Malawi heeft een tekort aan condooms
Er is paniek bij veel mannen om HIV op te lopen, omdat zij geen condooms kunnen kopen bij de diverse gezondheidscentra. Sommige getrouwde stellen klagen dat hun seksleven uitgeblust dreigt te raken als gevolg van dit tekort. Gepubliceerd 20 mei 2011

Malawi ziekenhuizen getroffen door een medicijnen tekort
Malawi wordt getroffen door een acuut medicijnen tekort in overheidsziekenhuizen. Onderzoek heeft aangetoond, dat de meeste ziekenhuizen in de oostelijke regio geen medicijnen hadden de afgelopen vier maanden. Vele patiënten moesten naar huis gestuurd worden zonder behandeld te kunnen worden. Gepubliceerd 18 mei 2011

Malawi introduceert een nieuwe malariabehandeling
De overheid zegt een nieuwe snelle behandeling tegen malaria, verantwoordelijk voor veel doden in het land, te gaan starten. De bazin van het nationale malaria controle programma, Doreen Ali, meldt dat de nieuwe behandelingen zo snel mogelijk zullen worden geïntroduceerd. Gepubliceerd 12 mei 2011

Inkomsten 80% omlaag
Malawi’s tabaksinkomsten zijn over het eerste kwartaal van 2011 dramatisch, met 80 %, gedaald. De vrees bestaat, dat over het gehele jaar 2011 de inkomsten ook veel lager gaan uitvallen. Gepubliceerd 31 mei 2011

* Voortgang schoolgeldproject 


zikomo logoVanuit Malawi krijgen we zeer positieve berichten over het schoolgeldproject. Peter en Mude zijn beide druk bezig met hun studie tot verpleegkundige. De eerste fase van de opleiding bestond uit theorielessen op school. Daarna zijn ze begonnen met vier weken praktijkstage in de "wards," dit zijn de verpleegafdelingen. In de kleine ziekenhuizen in de buurt van Bangula maken ze alleen onderscheid tussen een vrouwen- en mannen afdeling. Er is constant een begeleider aanwezig waar ze van leren en waarmee ze bespreken wat ze geleerd hebben. Op dit moment zijn Peter en Mude bezig met theorie, dit duurt zes weken. Als dat klaar is, gaan ze weer voor zes weken praktijkervaring opdoen. Dit keer op de afdeling waar ondervoede kinderen behandeld worden. De praktijkstages zijn in verschillende ziekenhuizen in de regio, zodat ze zoveel mogelijk ervaring op doen. In november sluiten Peter en Mude het eerste jaar af met examens. In de volgende nieuwsbrief hopen we de resultaten daarvan binnen te hebben! Voor iedereen de groeten en heel veel dank voor de donaties die de studie mogelijk maken!!

* Benefietconcert/ activiteiten

Informatie over de activiteiten van het afgelopen jaar, kunt u lezen in het jaarverslag en financieel verslag die op de website staan. Hieronder een verslagje van de eerste activiteit van 2011.

Op 5 februari was het dan zo ver, het benefietconcert van pianist Tjako van Schie in Nieuwleusen. De gehele opbrengst was voor stichting zikomo, wat een geweldig initiatief! De opkomst was erg hoog, onder andere familie, vrienden en alle leden van stichting zikomo, maar daarnaast nog vele anderen. De avond begon met een korte uitleg over stichting zikomo, waarna Tjako begon te spelen. Bij elk stuk wat hij speelde was een korte introductie, wat het erg interessant maakte. Tjako speelde prachtig (ook voor de leken onder ons) en de avond was een groot succes! Er is uiteindelijk een bedrag van ruim 1100 euro opgehaald!! Tjako, super bedankt voor het mooie concert en de geweldige opbrengst!

Bij deze nog een korte reactie van Tjako:

Het was voor mij een plezier om mijn benefietconcert voor jullie mooie stichting te mogen en kunnen spelen in Nieuwleusen. De belangstelling in mijn woonplaats was overweldigend groot, en spelen voor een volle zaal is altijd leuk. Maar wat belangrijker is: de opbrengst was boven verwachting hoog, en ik hoop dat de Stichting Zikomo met het geld weer veel goed werk in Malawi kan doen! Misschien organiseer ik volgend jaar weer een dergelijk evenement! Succes met Zikomo!

Tjako van Schie, pianist http://www.tjako.nl

* Besteding 

In mei zijn Angela en Geeske op bezoek geweest bij Zr. Elizabeth uit Malawi die in Amersfoort verbleef voor een financiële bijeenkomst van de zusters. Zij is degene die ons nauwgezet verslag doet van de besteding van de giften. Het was prettig om even met haar te kunnen bijpraten en ook heel gezellig. 

Geeske, Angela, Zr. Elizabeth

Van de rekening is onlangs weer ruim €5200,- naar Malawi overgemaakt. Hiervan zullen ambulancebanden worden gekocht, zodat de ambulance rijdend kan worden gehouden. Verder zal het worden besteed aan voedselhulp. Dit blijft helaas met name in het zuiden van Malawi noodzakelijk. Ook kunnen er dankzij uw bijdrage nog meer kinderen worden geholpen met het betalen van schoolgeld voor de middelbare school.

Een andere langdurige wens van het ziekenhuis in Bangula kan tevens worden vervuld, namelijk de wens voor een mortuarium. Er overlijden, mede door aids, veel mensen. Als iemand ’s avonds overlijdt, kan het lichaam vaak niet meer aan familie worden meegegeven. Vanwege de enorme hitte in Bangula verkeert het lichaam dan de volgende dag al in staat van ontbinding. De zusters hadden met andere buitenlandse donaties al wel een mortuarium kunnen neerzetten, maar nog zonder koeling. Dankzij uw bijdrage wordt er een koeling gerealiseerd waardoor mensen op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare overledenen.

Bedankt voor uw donatie! Een Afrikaans spreekwoord zegt: armoede is net als een leeuw, als je niet vecht, word je opgegeten. Wij blijven graag “vechten”.

Geeske Ruitenberg (voorzitter) (0228-568099)
Gerrit Schuijtemaker (secretaris) (0229-553075)
Gré Singer (penningmeester) (0229-758206)
Angela Reus (PR) (06-44081517)
  website: www.stichtingzikomo.nl  

 

zikomo logo
Kerkebuurt 137, 1647 MD Berkhout, stichtingzikomo@hotmail.com
Rekeningnummer (IBAN) NL35 RABO 0344 2338 98, Kvk nr.:37.10.93.89